Postawił na kluski śląskie, które ja kocham, a Jotek robi :-)
Wyszły pyszne, o idealnej konsystencji i w ilości hurtowej, dlatego zarówno talerze jak i zamrażarka pękają dziś w szwach.
Potrzebujemy:
ziemniaki - 2,5kg
mąka ziemniaczana - 0,5kg
jajko - 2 małe
I do dzieła:
I do dzieła:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Mielimy w maszynce lub tłuczemy na miazgę (wersja dla osób chcących pozbyć się odrobiny stresu :))
Do dużego garnka lub miski wkładamy zmielone ziemniaki i dzielimy je na 4 części. Wykładamy jedną część, zasypujemy puste miejsce mąką ziemniaczaną, wbijamy jajka, wkładamy znów część ziemniaków, które wyłożyliśmy i.. ugniatamy ciasto.
Do dużego garnka lub miski wkładamy zmielone ziemniaki i dzielimy je na 4 części. Wykładamy jedną część, zasypujemy puste miejsce mąką ziemniaczaną, wbijamy jajka, wkładamy znów część ziemniaków, które wyłożyliśmy i.. ugniatamy ciasto.
Formujemy kluseczki i palcem robimy w nich dziurki.
Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy kluski i po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 2-3 minut.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!
P.S. Jeśli chodzi o kluski śląskie to każdy musi sam dojść do perfekcji w robieniu ich. Niektórzy nie dodają jajka, inni dodają jedno, a jeszcze inni samo żółtko. To sprawdzony przepis, ale jak najbardziej zachęcam do wariacji na jego temat! :-)
Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy kluski i po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 2-3 minut.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!
P.S. Jeśli chodzi o kluski śląskie to każdy musi sam dojść do perfekcji w robieniu ich. Niektórzy nie dodają jajka, inni dodają jedno, a jeszcze inni samo żółtko. To sprawdzony przepis, ale jak najbardziej zachęcam do wariacji na jego temat! :-)
Przepis dodaję do tej durszlakowej akcji:
Jotek, jak widzę, w pełni kluskowej formy! całe wieki nie jadłam śląskich.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńTo zachęcam do zrobienia - wcale nie są trudne, a są pysznościami tradycyjnej kuchni :-)
jak ja lubie :) z sosikiem :)mmmmm :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski śląskie!
OdpowiedzUsuńJa mam idealny sposób na proporcje klusek! ziemniaki dzielimy na 4 równe części (na środku miski z ziemniakami rysujemy krzyżyk) i 1/4 ziemniaków wyciągamy rękoma. W to miejsce nasypujemy mąkę, dajemy jajko! Działa idealnie!
OdpowiedzUsuń