środa, 25 kwietnia 2012

Wiosenne tagliatelle z kurczakiem, cukinią i pieczarkami

Przechadzając się po supermarkecie spotkałam się twarzą w twarz z postacią, która rosła w moich oczach minuta za minutą. O kogo chodzi? O mojego przyjaciela - Dużego Głoda. Pan Głód postanowił dorwać mnie w trakcie zakupów, zmuszając do decyzji: obiad na mieście czy obiad w domu. Opcja numer dwa była dla mnie istnym wybawieniem po stresującym i ciężkim dniu. Kulinarne podboje kuchni uważam za doskonałą formę relaksu (tak jak mycie okien czy oglądanie Grey's Anatomy), więc czym prędzej wpakowałam cukinię, pieczarki i koperek do koszyka, wsiadłam do tramwaju i.. tak powstało pyszne tagliatelle :-)

Potrzebujemy:
filet z kurczaka - jedna pierś, ok. 300g
cukinia - 1 mała
koperek - 1 pęczek
pieczarki - 4 duże(naprawdę duże)
śmietana 22% do sosów i zup - 2 łyżki
gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki
pieprz, sól - do smaku
makaron tagliatelle - 200g
oliwa/olej do smażenia


I do dzieła:
Pierś z kurczaka kroimy na bardzo drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i podsmażamy kurczaka.
W czasie kiedy drobno pokrojony filet się smaży, my kroimy w kostkę cukinię, pieczarki w paseczki. Wrzucamy do garnka, podsmażamy i dodajemy pokrojony drobno koperek (cały pęczek).
Kurczaka przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i kiedy już będzie usmażony wrzucamy do garnka z warzywami.
Dodajemy do całości śmietanę, mieszamy łącząc wszystko razem aż powstanie gęsty sos.


Podajemy z makaronem tagliatelle ugotowanym według przepisu na opakowaniu i grillowaną cukinią.

Smacznego!

Porcja idealna dla dwóch osób - głodomorów.
..jeszcze w garnku


..i voila!


4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna pasta :) I ta grillowana cukinia.. mmmm. Głód musiał uciekać szybko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba aż za szybko.. A ponoć objadanie się jest niewskazane, ale jak się powstrzymać?:))

      Usuń
  2. uwielbiam makaron, do tego sos z pieczarkami i kurczakiem.. jej to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. oh, moje smaki! Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń