Napój wyszedł pyszny, orzeźwiający i lekko kwaskowy - idealny na gorące dni.
Przepis improwizowany.
Potrzebujemy:
rabarbar - 600g
woda - 2l
cytryna - 2 plastry (ale niekoniecznie)
cukier - 4-5 łyżek
I do dzieła:
Do garnka wlewamy wodę, stawiamy na ogniu i czekamy do chwili zagotowania.
Od rabarbaru odcinamy końcówki, dokładnie myjemy i kroimy na dość duże kawałki.
Do gotującej się wody wkładamy rabarbar, cytrynę. Po ok. 20-30 minutach gotowania na jak najmniejszym ogniu dosładzamy i voila! Teraz wystarczy tylko przelać przez gęste sitko, by pozbyć się niepotrzebnych fragmentów rabarbaru,
Od rabarbaru odcinamy końcówki, dokładnie myjemy i kroimy na dość duże kawałki.
Do gotującej się wody wkładamy rabarbar, cytrynę. Po ok. 20-30 minutach gotowania na jak najmniejszym ogniu dosładzamy i voila! Teraz wystarczy tylko przelać przez gęste sitko, by pozbyć się niepotrzebnych fragmentów rabarbaru,
Można pić na gorąco lub czekać do wystygnięcia i dodać lodu.
Pyszne różowe szaleństwo pitne :-)
Smacznego!
Pyszne różowe szaleństwo pitne :-)
Smacznego!
Przepis dodaję do tej durszlakowej akcji:
uwielbiam taki kopmpot
OdpowiedzUsuńto prawda, jest pyszny :-)
Usuńsuper kolor
OdpowiedzUsuńa na początku nie zapowiadał się, że będzie taki fantastycznie różowy!
UsuńRabarbar był miejscami bardzo zielony, więc sama się zdziwiłam co z niego wyszło :)
Nigdy nie piłam takiego kompotu, mam ogromną ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńjest bardzo prosty i przygotowuje się go w trzy sekundy!
Usuńpolecam :-)