wtorek, 8 maja 2012

Pyszna zapiekanka z kabanosem, cukinią i pieczarkami

Dziś Jotce zachciało się makaronu.
Wczoraj Jotce w sklepie zapachniały świeże kabanosy.
Co z tego wyszło? :-)




Potrzebujemy:
makaron penne - pół opakowania
kabanos - 2,3
pomidorki koktajlowe - 5 sztuk
cukinia - 1 mała
pieczarki - 2 duże
sos pomidorowy - moja wersja to puszka pomidorów+bazylia+sól+pieprz+1/2 łyżeczki cukru gotowane przez 30min
ser żółty - starty, ok 70g

I do dzieła:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Pomidorki kroimy na pół.
Cukinię i pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Kabanosy kroimy najpierw na pół, a później na średniej wielkości kawałki.


Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Układamy naprzemiennie cukinię i pieczarki. Między warzywa wkładamy pokrojone kabanosy.
Polewamy obficie sosem pomidorowym (możemy również na początku zrobić to z samym makaronem, żeby nie był suchy) i posypujemy serem żółtym.
Na wierzchu kładziemy pomidorki koktajlowe.
Zapiekamy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego! :-)







uśmiech! :-)

8 komentarzy:

  1. Gratuluję fantazji w łączeniu składników i wyczarowywaniu takich pięknie wygladających potraw:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuję i polecam! :)

      Usuń
    2. fajny przepis. często mam te produkty w lodówce i następnym razem zrobię taką zapiekankę Twojego przepisu :)

      Usuń
    3. Czekam w takim razie na recenzję potrawy :-)

      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Jaki super uśmiech z pomidorów! Tak ustrojone danie zawsze mnie urzeka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zapiekanki :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń