Przepis Jotkowej Mamy :-)
Potrzebujemy:
boczek (najlepiej surowy, ale wędzony też może być) - 200g
cukinia - 3 duże
natka pietruszki - duża garść
cebula - 1
przecier pomidorowy - 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
I do dzieła:
Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu!).
Cebulę kroimy w kostkę lub piórka i dodajemy do boczku. Smażymy do zeszklenia cebulki.
Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucamy cukinię i gotujemy ją do miękkości.
Gdy cukinia już będzie gotowa odcedzamy ją z wody, dodajemy podsmażony boczek z cebulą i przecier pomidorowy. Chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i przyprawy.
Smacznego!
pychotka!
OdpowiedzUsuńzgadza się :-)
Usuńmmm pyszności, ja dziś robiłam kotlety z cukinii ;d
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :)
OdpowiedzUsuń