czwartek, 28 czerwca 2012

Leczo

Wiecie co?
WAKACJE!




Potrzebujemy:
cukinia - 2 małe
pomidory - 4 sztuki
papryka czerwona - 2 sztuki
papryka zielona - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
przecier pomidorowy - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
pieczarki - 400g
kiełbasa - 350g
parówka - 2 sztuki
olej do smażenia

I do dzieła:
W dużym garnku podsmażamy cebulę. Gdy już się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w kostkę pieczarki.
Papryki kroimy w dość sporą kostkę (usuwamy też gniazda nasienne) i dodajemy do garnka.
Dusimy ok. 15 minut.
W tym czasie kiełbasę i parówkę kroimy w kostkę/paseczki.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Mięso oraz pomidory dodajemy do lecza, cukinie kroimy w kostkę i również wkładamy do garnka.
Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy przecier pomidorowy i ząbki czosnku.
Wszystko dusimy pod przykryciem około 40minut.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. uwielbiam potrawy jednogarnkowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) Fasolka po bretońsku, leczo, bigos.. mniam!

      Usuń
  2. Wygląda pięknie. I też podoba mi się idea brudzenia tylko jednego garnka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ułatwia sprawę "poobiednią":). Nie cierpię zmywać..

      Usuń
  3. O, leczo! Resztka z wczoraj stoi jeszcze w lodówce. Mama zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ubóstwiam leczo! z pieczarkami jeszcze nie próbowałam!:)) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczarkowe leczo to jest dopiero to :D A moją wersję jadłyście? Leczo przepisy

    OdpowiedzUsuń